Testing bar

Κενό

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο τοξικός


Πόσες φορές μας έχει τύχει, φίλη;
Άπειρες!
Φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι, συνάδελφοι, συγγενείς (οποιουδήποτε βαθμού).
Αρχικά είμαστε σε άρνηση, μα όταν τα σημάδια επαναλαμβάνονται αρχίζουμε (συνήθως) να αναρωτιόμαστε για τη φύση της σχέσης που έχουμε με τους εκάστοτε ανθρώπους.

Τοξικός, για να καταλάβεις... είναι οποιοσδήποτε σχετίζεται μαζί μας και τελικά...μας αρρωσταίνει. Οχι, απαραίτητα η φυσική παρουσία του, αλλά οι χειρισμοί του απέναντι μας. Η συμπεριφορά του, λεκτική και όχι μόνο...
Συνήθεις συμπεριφορές:
  • η χειριστικότητα (ναι, το να σου προκαλούν ενοχές είναι ένα απο τα δυνατότερα όπλα).
  • συμπεριφορές με εγωκεντρικό προσανατολισμό (όλα γύρω του/της γυρίζουν...).
  • μια μόνιμη ΜΗ-αποδοχή ΣΟΥ από εκείνον/η.
  • συνεχής προσπάθεια ένταξης σου σε καλούπια-που ποτέ δε θα σε χωρούσαν.
  • προβολή δικών του/της κρίσεων πάνω σου.
  • εμμονική ανάγκη για απόκτηση ελέγχου σε ότι αφορά εκείνον/η και εσένα όμως.

Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που αυτό-εγκλωβίζονται μένοντας και υπομένοντας τους τοξικούς.
Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί, που  διατηρούν μια τέτοια σχέση, έχουν πεισθεί από τους τοξικούς ότι είναι τόσο αδύναμοι να συνεχίσουν "μόνοι", να πάρουν αποφάσεις για τους εαυτούς τους, που απλά κάθε φορά που φτάνουν στο χείλος του γκρεμού... ξαναγυρίζουν πίσω απο ανασφάλεια. 
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που μπλέκουν και μένουν τελικά, με τον τοξικό έχουν σημαντικά θέματα αυτοεκτίμησης και αίσθησης της αυταξίας.

Οσο περισσότερο πιστεύεις ή φοβάσαι ότι δεν είσαι καλός ή "ικανός", τόσο ευκολότερα μπορεί να σε πείσει περισσότερο με τη σειρά του ο τοξικός, ο οποίος έχει μάθει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και ανθρώπους με μεγάλη επιτυχία (άλλωστε κάποτε...τις δέχτηκε και ο ίδιος για να τις υιοθετήσει τελικά ως μέσο επιβίωσης).

Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως και τα δυο άτομα χρειάζονται "βοήθεια". Και ο τοξικός και εσύ που έμπλεξες μαζί του. Είστε και οι δυο "θύματα" διαφορετικών περιστάσεων και ανθρώπων.

Ο τοξικός, βέβαια, δε θα σου δώσει σε καμία περίπτωση την εντύπωση πως είναι το θύμα. Μόνο σε εκείνη τη συνθήκη που το επιθυμεί προκειμένου να σου δημιουργήσει ενοχές για το κακό που του έκανες (ξέρεις τώρα... λίγο δράμα, πάντα πιάνει!).

Αν τύχει να γνωρίζεις κάποιον τοξικό στο περιβάλλον σου κόψε τους δεσμούς. 
Προσπάθησε για αρχή να αποκωδικοποιήσεις τη συμπεριφορά του. Τι κάνει, πως το κάνει, ποια "'οπλα" χρησιμοποιεί, πόσο επιμένει...μα κυρίως τι είναι εκείνο που έχεις εσύ και τον "τρέφει" κάθε φορά που το έχει ανάγκη.

Οταν το βρεις, άρπαξε το κουτάλι και βγάλτο απο το στόμα του. Γρήγορα, περήφανα, δυναμικά, αποφασιστικά.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φανείς δυνατή μπροστά σε έναν τοξικό που θεωρεί πως σε έχει πείσει (πιθανότατα να το πιστεύει και ο ίδιος) για το πόσο αδύναμη, ανήμπορη και "μικρή" είσαι χωρίς εκείνον.

Δε μπορώ να σου πω αν θα προσπαθήσεις να τον "φτιάξετε" ή οχι.
Δε μπορώ να σε συμβουλέψω για το αν είναι εφικτό να μετατρέψεος τη σχέση απο τοξική σε υγιή.

Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι ένας άνθρωπος με τέτοιες ανάγκες... πρέπει να θέλει πραγματικά να αλλάξει πρώτα εκείνος για να καταφέρετε όλα τα υπόλοιπα μαζί.

Εμείς το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να ταίζουμε το τέρας.

Οσο δείχνουμε οτι έχουμε τη τροφή του, τόσο εκείνο θα τη ζητάει.
Και πίστεψε με... έχει μάθει να παίρνει αυτό που θέλει με τους καλύτερους τρόπους, από τους καλύτερους δασκάλους.


xxx MaryS. 






2 σχόλια:

  1. Υπήρξε φίλη στη ζωή μου που αποδείχθηκε τοξική..ευτυχώς δεν λαμβάνω πλέον την αρνητική της ενέργεια και πιάνω τον εαυτό μου να είναι ανακουφισμένος... Τα βλέπουμε τα σημάδια αλλα πολλές φορές τα αγνοούμε...ο χρόνος μας είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάμε σε ανθρώπους που μας φορτώνουν αντί να μας αποφορτιζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Σοφία μου! Και εγώ πλέον...τους έχω ξεφορτωθεί κ ναι...είναι ανακούφιση!

      Διαγραφή

Your Thoughts:

Αρχική σελίδα