Testing bar

Κενό

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τι προδίδουν για σένα τα χρώματα που φοράς;



Τα χρώματα είναι πολύ βασικό στοιχείο της ζωής μας. 

Ερχόμαστε στον κόσμο και αντικρίζουμε το λαμπερό κίτρινο του ήλιου, το βαθύ μπλε της νύχτας, το ήρεμο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Τα χρώματα συνδέονται, τόσο με τη φύση, όσο και με εμάς. Με τις αισθήσεις μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας.

Και παρόλο που η αντίληψη τους είναι υποκειμενική, συχνά, βρίσκουν κοινά σημεία πολιτιστικά, πολιτισμικά, κοινωνικά.

Τα χρώματα που φοράμε μας βοηθούν στο να εκφράσουμε μέρος της προσωπικότητας μας χωρίς να χρειαστεί να μιλάμε. Μας βοηθούν να δείξουμε την εξωστρέφεια μας (αν και αυτή δε συγκρατείται εύκολα για να πούμε την αλήθεια), τη χαρά μας, τον ενθουσιασμό που έχουμε ως ιδιοσυγκρασία, τη σοβαρότητα, το δυναμισμό, την επιθετικότητα.

Τα χρώματα συνδέονται και με επαγγέλματα.
Αν έχουμε μια εταιρεία, επιθυμούμε ο λογιστής να φοράει πιο "κλασικά" χρώματα, όπως αυτό του μαύρου, του μπλε , του γκρι. Χρώματα που δηλώνουν τη σοβαρότητα, τη συνέπεια, το συντηρητισμό. 

Αν έχουμε ένα διάσημο fashion brand, σίγουρα δε περιμένουμε τον designer με βαρετά συνολα, τόσο συνδυαστικά όσο και χρωματικά. Χρειαζόμαστε τα έντονα χρώματα της παλέτας που να αποπνέουν δυναμισμό, έμπνευση, τόλμη, πολυτέλεια, οξυδέρκεια, ενθουσιασμό, μυστήριο!

Μερικά παραδείγματα, λοιπόν:

Λευκό. Το χρώμα της ειρήνης, της αθωότητας. Της ασφάλειας αλλά και της ουδετερότητας. Της απλότητας και της αλήθειας. Προτιμάται όταν δεν επιθυμούμε να τραβήξουμε τα βλέμματα αλλά θέλουμε να δώσουμε ένα πιο φωτεινό τόνο στην εμφάνιση μας. Το αποφεύγουν άνθρωποι που δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ρεαλισμό και ότι μπορεί να εξηγήσει η λογική.Τ

Κόκκινο.Το χρώμα της δύναμης και του πάθους! Συνήθως το προτιμούν άτομα που τους αρέσει να ξεχωρίζουν. Το κόκκινο τραβά τη προσοχή, είναι ένα δυνατό χρώμα και δηλώνει εξουσία! Προσοχή όμως, στην υπερβολή του..! Επειδή ακριβώς, είναι ένα ισχυρό χρώμα μπορεί να ερμηνευτεί και ως θυμός ή επιθετικότητα.

Μπλε. Το μπλε αποπνέει ηρεμία. Είναι συνδυασμένο με την εμπιστοσύνη, την αποτελεσματικότητα και τη συγκέντρωση στους στόχους. Επίσης σχετίζεται με τη νοημοσύνη. Είναι ένα καλό χρώμα για να επιλέξετε σε μια συνέντευξη για μια θέση οικονομικού στελέχους (ή γενικότερα θέση ¨ευθύνης") σε μια εταιρεία για παράδειγμα. 


Μωβ. Το μωβ είναι το χρώμα των δικαιωμάτων και συνδέεται με το πλούτο, το μυστήριο, τη πνευματικότητα, τη φαντασία. Το μωβ είναι "πολυτελές" και σοφιστικέ. Αν θέλετε να τραβήξετε το ενδιαφέρον κάποιου το μωβ θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα μυστήριο γύρω απο το άτομο σας.

Κίτρινο. Το κίτρινο είναι το χρώμα του φωτός της χαράς, του γέλιου. Είναι χρώμα που το βρίσκουμε στη φύση και το έχουμε συνδυάσει με αυτή. Συνδέεται με την αισιοδοξία, τη θετικότητα, τη ζεστασιά. Αν το φορέσετε στη σωστή απόχρωση, πιθανότατα να εμπνεύσει φιλικότητα, αν φορεθεί σε λάθος απόχρωση ή έχει τάσεις υπερβολής, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει ανησυχία. Ενα σύνολο φορεμένο σε μια συνέντευξη με κίτρινες λεπτομέρειες μπορεί να εκφράσει πνευματικότητα και οξυδέρκεια. 

Πράσινο. Το πράσινο, το χρώμα της φύσης και του χρήματος! Εμπνέει ηρεμία, ισορροπία, ελπίδα, αντοχή. Παρόλα αυτά, το πράσινο μπορεί να αντιπροσωπεύει τη ζήλια και την απειρία. 

Μαύρο. Για το μαύρο οι απόψεις τείνουν να διίστανται. Άλλοι λένε πως χρησιμοποιείται ενδυματολογικά απο ανθρώπους που δε θέλουν να τραβήξουν τη προσοχή, άλλοι υποστηρίζουν πως είναι το χρώμα της εξουσίας και της προσοχής, αντιθέτως. Θα έρθω να συμφωνήσω με τη δεύτερη άποψη- που αριθμητικά υπερισχύει.

 Το μαύρο είναι σοφιστικέ, δηλώνει επισημότητα -για αυτό και το προτιμούμε σε ανάλογες περιστάσεις- συνδέεται με τη σοβαρότητα, τη τυπικότητα και το συντηρητισμό. Είναι δημοφιλές ως ένδειξη δύναμης, είναι το χρώμα της πολυτέλειας και προτιμάται πολύ ως ασφαλής επιλογή, ενώ μας δείχνει, επίσης και ισχυρή νοημοσύνη (τήβεννοι αποφοίτων), αλλά και αντίδραση (το μαύρο δεν είναι χρώμα).


Και σ΄αυτη τη περίπτωση, ανάλογα με τους σκοπούς μας θα είναι συνετό να σκεφτούμε την περίπτωση της υπερβολής που θα έχει αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που θέλουμε. Ενα total black σύνολο σε ένα γάμο ή μια σημαντική συνάντηση μπορεί να μην έκανε τις θετικότερες εντυπώσεις. Ενώ σε ταιριαστή περίπτωση, δειχνει πως είμαστε σοβαροί, τυπικοί, δυνατοί, ευφυείς. 




*Τα χρώματα λοιπόν, είναι βασικότατο μέρος της μη λεκτικής επικοινωνίας μας. Μεταφέρουν έννοιες και μηνύματα.
Εσείς...για σκεφτείτε.
Τι χρώματα συνήθως φοράτε, τι θέλετε να εκφράσετε και τι εκφράζετε τελικά;





xxx MaryS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your Thoughts:

Αρχική σελίδα